vrijdag 9 november 2012

Zwichte de VVD voor Mediacratie of partijdemocratie?

Column
Is de VVD overstag gegaan vanwege de democratische druk binnen de partij of via mediacratie?

Toen Wilders de stekker trok uit de Catshuisonderhandelingen werd hem steevast verweten dat hij partijbelangen stelde boven het belang van ons land.

Toen er vorige week stevig geschoten werd op Rutte vanwege de nivelleringsplannen kreeg diezelfde Wilders weer het zelfde verwijt.
Partijbelangen boven landsbelangen en Rutte was de man die ondanks de Ideologische verschillen tussen zijn VVD en de PvdA zijn verantwoordelijkheid nam en voor het land koos tijdens deze crisis.

Intussen sinds het naarbuiten komen van de plannen van RUTTE2 heeft de Telegraaf er alles aangedaan om dagelijks met Chocoladeletters aandacht te vragen voor de knieval van "zijn" VVD.De VVD liet de hardwerkende Nederlander in de steek en zette zijn principes aan de straat om maar de Premier te leveren.
Op Twitter en Social Media werd dit enorm opgepakt door bezorgde Burgers en VVD stemmers.
De NOS pakte het balletje op en RTL en de druk werd tot enorme hoogte opgevoerd.
Partij prominenten zoals Wiegel en Ed "raket"Nijpels mochten hun zegje doen op tv en kregen een dankbaar podium in de telegraaf.
Na al deze aandacht deden de peilingen de rest..14 zetels verlies bij de hond en TNS nipo voorspelde via een steekproef dat de VVD zou halveren.
De vraag en de gedachte achter dit stuk is de volgende..
Wie kwam er eerst de kip of het ei?
De kip is hier de media en het democratisch gehalte van de VVD het ei?
Waar is de VVD uiteindelijk voor gezwicht? De druk van de media gecombineerd met de peilingen of de druk van de leden binnen de partij en dus de democratie die zijn werk heeft gedaan.
En gezien het verwijt richting Wilders?
Wie stelt hier nu het partijbelang boven het belang van het land waar Rutte zijn mond zo vol van heeft?
In mijn ogen begon de druk via de media daarna werden de leden wakker wat uiteindelijk resulteerde tot het crisisberaad van gisterenavond 8 nov 2012.
Wanneer je kijkt dat de VVD gewoon akkoord ging ondanks de onvrede van de leden durf ik te stellen dat de partij uiteindelijk niet gecorrigeerd is door de democratie binnen de partij maar door de mediacratie.
Zonder de druk van de Media was de VVD gewoon doorgegaan met het akkoord.
Democratie is voor de VVD de meerderheid van zijn kamerleden en de leden zijn er voor de donaties en het ophouden van een schijndemocratie en uiteindelijk wanneer het er echt om gaat heeft de media het laatste woord en doen de peilingen de rest.
Je kijkt toch nooit naar peilingen Mark..toch Mark?

Geen opmerkingen: