zondag 29 april 2012

#Politici die #bang zijn voor #referenda hebben een #andereAgenda met NL!

We leven in een democratisch land en toch wordt de kloof tussen de kiezers,thuisblijvers en de politiek die deze kiezers vertegenwoordigt steeds groter.
We hebben in Nederland ook mogelijkheden tot directe democratie en dit kan door de Burger via een referendum te raadplegen al dan niet als raadgevend of Bindend.
De Vraag die er nu in mij opkomt is de volgende..
Waarom wordt er zo weinig gebruik gemaakt van het uitschrijven van een referendum?
Het is toch een ideale mannier om te peilen of je de juiste richting opdenkt als Volksvertegenwoordiger?
Het brengt de burgers dichter bij de Politiek
Het brengt meer tevredenheid omdat er er dan een duidelijke meerderheid is voor een bepaald onderwerp bijvoorbeeld een Hervorming.
Wanneer je dit verstandelijk benaderd zeg je, dit geeft rust bij de Burgers die geven steun aan de plannen van de Politiek en de Politiek ervaart die rust als prettig want je voelt de steun van de meerderheid voor je voorgestelde plannen die je hebt voorgelegt via een referendum.
Helaas werkt het niet zo in onze NLdemocratie!
De mogelijkheden zijn er maar men maakt er geen gebruik van.
De vraag die nu bij me opkomt is de volgende of noem het mijn antwoord op de vraag waarom niet vaker gebruik wordt gemaakt van een referendum.

De Politiek durft niet omdat men met Nederland een bepaalde kant opwil waarvan men weet dat er geen meerderheid voor is onder de kiezers/thuisblijvers.
De directe democratie houdt op bij 2de Kamerverkiezingen en wie dan de Meerderheid heeft bepaalt welke kant we opgaan.
Kijk naar de EURO en de EU en bijvoorbeeld het Verdrag van Lissabon.
We kregen een Raadgevend Referendum voorgeschoteld schoten die met een ruime meerderheid af maar men nam het waar en volgde de kant van de meerderheid in de 2de en 1ste kamer.
Wanneer je naar het laatste raadgevende referendum kijkt dan krijg je de bevestiging dat een groep van ongeveer 250 mensen in Den Haag bepaalt welke kan we opmoeten gaan daarbij totaal voorbijgaand aan ruim 16 miljoen mensen met allemaal hun eigen opvattingen en meningen welke kant op te gaan met bijvoorbeeld de EU en de rol van Nederland daarin.
Het is dan toch niet gek dat Burgers steeds verder afkomen te staan van de Haagse Werkelijkheid?
Je hebt in Nederland een machtig democratisch element het Referendum een machtig instrument om de Politiek dichter bij de Burger te brengen gewoon door te vragen direct via stemmen wat vinden jullie van onze plannen voor Nederland?
Wanneer je als Politiek nog niet eens gebruik maakt van een raadgevend Referendum dan ben je toch bang voor de kiezer zijn mening?
Het is niet eens een bindend Referendum maar gewoon je plannen toetsen bij een Meerderheid van de Burgers die je vertegenwoordigt..kijken of je goed zit en dichtbij de wil van de Burgers blijft..
Meer directe democratie via de Mening van de Burger en daarna te handelen geeft Tevredenheid bij Burgers en kiezers..
Wanneer je hier bang voor bent als Politici dan weet je dat je een andere agenda hebt met Nederland!

Geen opmerkingen: